Duurzame en diervriendelijke materialen

Ontwerpt,
Ontwikkelt,
Bouwt en
Realiseert

Voor de dieren

Als architect voor de dieren hebben we vanzelfsprekend de natuur en specifiek de dieren als uitgangspunt voor onze ontwerpen en materialen. We gebruiken de richtlijnen van BIJ12 en van onze ecologische adviespartners voor het omntwikkelen van producten en selecteren van de juiste materialen. Zo houden we ook voor o.a. temperatuur, isolatie, vochtigheid, akoestiek en grip om de dieren en zo prettig mogelijk (tijdelijk) onderkomen te bieden.

Duurzaam

Alle materialen die we gebruiken zijn zo duurzaam mogelijk. Zo gebruiken we restpartijen van andere producenten, kiezen we voor duurzaam gecertificeerd hout van zo dichtbij mogelijk, en gebruiken we biologisch afbreekbare materialen voor de afwerking. Zo zorgen we voor een optimale levensduur en minimale impact op de natuur.

Onze duurzame Exterieur materialen

Vleermuis Large Eiken Kurk voor grip en isolatie zij

Massief Gelders Eikenhout

Het 15mm dikken eikenhout dat we gebruiken voor onze nestkasten komt van Gelderse bodem. Maarten Kien heeft zijn eigen eikenbos in Gelderland en hij beheert alle stappen in de keten zelf.

 

Het voordeel van werken met eiken is de enorme hoeveelheid CO2 die het opslaat.
Eiken is zo sterk van zichzelf dat het niet nodig is een beschermlaag op het hout aan te brengen. Dit scheelt weer een menging van verschillende materialen, wat recyclen moeilijk maakt.

Spijkers en houtlijm

De kasten die we maken met Maarten maken we bijna 100% compostable. Het is helaas niet mogelijk om met houten spijkers te werken of zonder houtlijm. Ook bestaat er op dit moment nog geen 100% natuurlijke lijm die voldoende watervast is. Uiteraard houden we deze ontwikkelingen strak in de gaten.

 

De eerste test met de houten spijkers van Lignoloc waren erg succesvol. Echter is het nog wachten tot ze de kleine spijker hebben uitontwikkeld. 

Houten spijkers
Gierzwaluw Nestkast Lijnzaadolie zij

Okoume Duurzaam FSC Plaatmateriaal

Okoume plaatmateriaal blijft stabieler en ‘werkt’ minder bij wisselende luchtvochtigheid en temperatuurverschillen dan andere houtsoorten. Dit levert een stabieler product op met een langere levensduur dan andere veel gebruikte houtsoorten voor multiplex. Het materiaal wordt vaak toegepast voor boeidelen, gootbetimmering, overkappingen, waardoor een goede aansluiting plaatsvindt bij maatwerk opdrachten. 

 

Het is daarnaast niet nodig de faunavoorzieningen aan de binnenzijde af te werken wanneer we gebruik maken van deze houtsoort door de goed kwaliteit van het materiaal. Dit zorgt ervoor dat extra materiaal niet nodig is. Het is ook mogelijk om de Okoume kasten van ons te huren.

Materialen voor een diervriendelijk interieur

Heraklith houtwolcementplaat

Houtwolcementplaat geeft perfecte grip, zonder scherpe randen en punten en biedt een perfecte nabootsing van de stenen spouw. Het heeft een sterk akoestisch en thermisch isolerende werking en zorgt voor verschillende microklimaten binnen 1 kast. Het materiaal is daarnaast vochtbestendig, schimmelwerend en onderhoudsvrij.

 

Houtwolcementplaat is een materiaal dat veel geoogst kan worden bij verbouw en afbraak van gebouwen. Faunest maakt altijd gebruik van ofwel deze geoogste partijen of restpartijen.

Geëxpandeerde kurkplaat

Geëxpandeerde kurk is een 100% natuurproduct. De kurkplaat van 20mm geeft perfecte grip, zonder scherpe randen en punten. Het heeft een sterk akoestisch en thermisch isolerende werking. Het kan zorgen voor verschillende microklimaten binnen 1 kast.

 

Het is 100% recycleerbaar en het slaat CO2 op in plaats van dat het CO2 gebruikt. We testen daarom met kurkplaat ter vervanging van de zware, milieuvervuilende betonnen of steengoed inbouwkasten. 

Faunest vierkant logo

Biologische materialen als afwerking

Gierzwaluw Poly zij-gat Lijnzaadolie voor

Biologische Lijnzaadolie

Deze oilfinish is volledig circulair en beschermt het hout tegen vocht. De olie bestaat uit 100% natuurlijke, biologische en lokale grondstoffen. Na het verstrijken van de technische levensduur van het hout, kan dit met de olie volledig worden teruggebracht in de natuurlijke kringloop.

Fungi Force biobeits

Fungi Force is een 100 procent natuurlijke beits. Het is een ecologisch product en wordt ook wel ‘biocoating’genoemd. Het is een houtbeschermer op basis van lijnzaadolie en schimmels (Aureobasidium pullulans). Veilig voor mens en natuur en kan dus prima toegepast worden op onze faunavoorzieningen.

 

Voordelen van schimmels zoals gebruikt in Fungi Force voor houtbescherming zorgen voor een langere levensduur. Het systeem zorgt zelf voor de binding met hout zonder gebruik van additionele bindmiddelen. De biofilm maakt functionele pigmenten aan die het hout beschermen en kleur geven. Daarbij heeft het zelfherstellende eigenschappen, omdat het een levend systeem is. Het gaat dus langer mee.

Vleermuiskast zomer Fungi Force Geexpandeerde Kurk voor
Vleermuis nestkast Lichtgrijze biobeits Houtwolcementplaat zij

Matglans lak Anker Stuy

De grijs-groene kleur zorgt voor een koeler binnenklimaat. Deze afwerking raden wij daarom aan op locaties waar je niet onder de volle zon uitkomt. Deze 100% biologische verf bestaat uit duurzame grondstoffen zoals lijnolie en andere plantaardige oliën. De verf is gifvrij en geurarm.