Maatwerkproject

Duurzaam en natuurinclusief project in Leusden

In een typisch Nederlands jaren 70 winkelgebied in Leusden met woningen erboven had de Vereniging van Eigenaren de wens om duurzaam te verbouwen. Ook wilden ze onderhoudsvrij zijn gedurende minimaal 25 jaar en een ontwerp passend bij de woonstijl. 

 

Faunest ging voor hen aan de slag en ontwierp en plaatste deze faunavoorzieningen.

Nestkasten voor huismussen

Met het ontwerpteam van Faunest hebben we huismuskasten ontworpen. Een deel is gemaakt van Red Cedar hout. Over de jaren verkleurt dit tot een prachtige grijze tint. De overige nestkasten werden gemaakt met recycleerbare gevelbekleding van Deceuninck. Een zeer bestendig materiaal dat door de gehele bouw gebruikt wordt voor o.a. boeiboorden. De nestkasten zijn netjes afgewerkt met verstek-verlijming waardoor de kast een massief blok lijkt en er een extra groot, functioneel lijmoppervlak ontstaat. De vloerdelen zijn middels sponning in de zijwanden geschoven. Dit maakt gebruik van verbindingsmiddelen overbodig en zorgt toch voor een sterke constructie. De nestkasten hangen op een haaklat die met verstek in de achterzijde is verwerkt. Door het voorste gedeelte van de kast van de haaklat te schuiven kunnen de kasten eenvoudig gereinigd worden.

Huismuskast red cedar
Natuurinclusief duurzaam verbouwen Leusden - Faunest

Nokkasten voor vleermuizen en gierzwaluwen

In de maatwerk nokkasten is aan de achterzijde ruimte gemaakt voor vleermuizen en in de voorzijde zitten invliegstenen voor gierzwaluwen. Natuurlijk namen de mezen direct hun intrek in de verblijfplaatsen voor de zwaluwen. De nokkasten zijn gemaakt door de restmaterialen van de renovatie te hergebruiken. De stenen zijn verwijderbaar, zodat de kasten schoongemaakt kunnen worden. Zo is er toch een beetje onderhoud de komende jaar, maar alleen uit liefde voor de natuur en met veel enthousiast gefladder als dank.

Nestkasten huismussen gierzwaluwen vleermuizen Leusden

Samenwerken aan een natuurinclusieve oplossing

Is er een project waar u graag duurzaam en natuurinclusief wilt (ver)bouwen? Neem contact op!